Microcement
Microcement är en cementbaserad beläggning som används för att täcka ytor i hemmet eller på andra offentliga platser. Materialet består av cement, vatten och additiv som blandas tillsammans för att skapa en tjock, slät och glansig yta.
Microcement kallas även microbetong och designcement.
Användningsområden för microcement
Microcement kan appliceras på en mängd olika ytor bland andra: gjutjärn, betong, trä och keramiska kakelplattor. Tekniken används för att skapa en modern, minimalistisk yta i hemmet.
En av de stora fördelarna med microcement är att det är en hållbar beläggning som håller i många år om det vårdas och behandlas på rätt sätt.
Eftersom ytan är utan skarvar är den lätt att rengöra och kan läggas direkt på befintliga underlag. Microcement läggs i ett tunt lager och bygger endast 2-4 mm på höjden vilket gör att den inte påverkar lister eller dörrkarmar i någon större utsträckning.
Vanliga användningsområden i hemmiljö är badrum (internlänk) och kök (internlänk).
Microcement golv
Microcement kan användas som en beläggning på golv och kan skapa en modern och minimalistisk yta i hemmet.
Det finns flera fördelar med att använda microcement på golv:
- Hållbarhet: Microcement är en hållbar beläggning som kan hålla i många år om den vårdas och behandlas på rätt sätt. Microcement är flexibelt och spricker inte.
- Lätt att rengöra: Microcement är lätt att rengöra och kan hållas ren med regelbunden dammsugning och moppning.
- Mångsidighet: Microcement kan användas på en mängd olika ytor, inklusive gjutjärn, betong, trä och keramiska kakelplattor, och kan skapa en unik och personlig look i hemmet. Det går att belägga stora ytor som är helt skarvlösa.
- Enkel installation: Microcement är lätt att applicera och kan beläggas på nästan vilken yta som helst. Tjockleken på 2-4 mm påverkar inte konstruktionen på samma sätt som ett betonggolv där tjockleken är 3-5 cm.
Microcement vägg
Microcement kan användas som ett ytskikt på väggar inomhus. De har samma fördelar som vid applicering på golv: hållbar, lätt att rengöra, mångsidig och relativ enkel applicering.
Microcement tak
Microcement kan användas som ett ytskikt i tak inomhus och har samma fördelar som vid applicering på golv och väggar: hållbar, lätt att rengöra, mångsidig och relativ enkel applicering.
Färger
Slutresultatet och ytfinishen beror på den färg och struktur man väljer.
De flesta leverantörer har ett stort standardutbud av färger på microcement.
Microcement är ett poröst material vilket innebär att porerna måste tätas för att skydda materialet mot smuts och fläckar. För att täta microcement använder man en sealer (tätskikt). Sealern kan fås i olika finishes.
Det finns i regel 4 olika finishes att välja mellan:
- Supermatt: (Glans 5)
Matt finish med mycket naturligt utseende vilket drar ner färgtonen lätt.
- Matt: (Glans 7)
En matt finish som ger ett mycket naturligt utseende vilket drar ner färgtonen lätt.
- Satin: (Glans 40)
Satin är ett mellanting av matt och blank.
- Blank: (Glans 70)
Förstärker färgen med sin glans. Finishen passar bra för metallicfärger.
Material
Microbase
Microbase används som basprodukt. Den finns i kornstorlekarna 0,4-0,6 mm och med en grövre bas får man ett hårdare golv med rustikare finish.
Microdeck
Microdeck kan användas på golv, vägg och bänkskiva. Materialet ger en mycket slitstark betongyta. Microdeck rekommenderas främst till golv, ytan blir slät med med en medium struktur.
Microfino
Microfino är ett material som i första hand används på väggar men kan också användas på golv. Materialet är tillverkad av fin cement och läggs mycket tunt vilket göra att ytan blir helt slät utan några porer. Man får också ett något livligare mönster än med microdeck.
Microstone
Microstone passar bäst för utomhusbruk. På grund av den grövre cementen får den ett putsliknande utseende med en exklusiv look. Genom de olika ytbehandlingarna och färgerna får man ett unikt utseende. De grövre kornen ger ett bra halkskydd.
Aquaciment
Aquaciment används i bastu, pooler, dammar och miljöer eftersom det har motståndskraft mot salter och klor i vattnet.
Fördelar
- Microcement är ett väldigt flexibelt material jämfört med betong och har bra tålighet mot stötar, repor och kemikalier.
- Vanligtvis behöver man inte justera dörrar och trösklar eftersom tjockleken vid appliceringen är så pass liten.
- Vid slipning av betonggolv kan inte färgen justeras i efterhand, något som är möjligt på golv av microcement.
- Microcement kan användas på flera olika underlag både inomhus och utomhus.
- Det finns ett stort utbud av färger och texturer.
- Antihalkyta går att ordna tack vare de många olika materialen.
- Man kan med fördel använda microcement i badrum (interlänk). Då appliceras den direkt på det nuvarande ytskiktet.
- Ytorna blir unika i struktur, färg och mönster – ingen yta blir den andra lik.
- Det är lätt att hålla ytorna fria från smuts och bakterier. Rengör med vatten och PH-neutralt rengöringsmedel.
Microcement Umeå
Microcement är en noggrann och delvis tidskrävande process. För bästa resultat och hållbarhet är det viktigt att microcement appliceras av utbildad hantverkare. Vi på Smetanas Måleri & Design har flera erfarna hantverkare med rätt utbildning. Utforska gärna våra inspirationsbilder (internlänk) och hör av dig för mer information eller en kostnadsfri offert.
Microcement pris
Det är omöjligt att lämna ett pris på microcement utan att veta förutsättningar som storlek på ytan som ska beläggas, ytans komplexitet och vilken typ av microcement som passar bäst för ändamålet. Kontakta oss för rådgivning och kostnadsfri offert.
Vid renovering har du som fastighetsägare rätt att använda ROT-avdrag vilket ger en reduktion av priset på arbetskostnaden med 30%. Läs mer om ROT avdraget här.
Vanliga frågor och svar om microcement
Nedan svarar vi på de vanligaste frågorna om microcement. Tveka inte att höra av dig till oss om du inte hittar svar på din fråga.
Kan man lägga Microcement själv?
Ja, det är möjligt att lägga microcement själv, men det är en relativt svår process som kräver noggrannhet och tålamod. De flesta tillverkare rekommenderar alltid att låta en fackman utföra arbetet för att säkerställa att det blir gjort på rätt sätt.
Är Microcement vattentät?
Ja, microcement är en vattentät ytbeläggning som ofta används i våtutrymmen som badrum och duschar. Det är ett slags cementbaserat material som kan appliceras på olika typer av ytor, inklusive betong, trä och gipsskivor. När materialet är lagt behandlas det med en sealer. Efter att ytan har torkat ordentligt bildar det en slät, glansig eller matt yta (beroende på finish) som är vattentät och tålig mot slitage.
Kan man sätta Microcement på plastmatta?
Det går att sätta microcement på en plastmatta. Det viktigt att säkerställa att plastmattan är ordentligt förberedd och rengjord. Du kan också behöva använda en specialprimer för att få microcement att fästa ordentligt på plastmattan. Vi rekommenderar alltid att anlita en professionell fackman för att utföra arbetet på ett korrekt sätt.
Hur tjockt lager Microcement?
Tjockleken på ett lager microcement kan variera beroende på hur du ska använda ytan och vilka krav du har på den. Vanligtvis läggs microcement i ett lager på 2-5 mm men det kan också läggas i tjockare lager om så önskas.
Vilken Microcement är bäst?
Det finns många olika märken och produkter av microcement på marknaden. Det kan vara svårt att avgöra vilken som är bäst för just dina behov och därför är det viktigt att noga undersöka olika produkter och jämföra dem. Viktiga faktorer att ta hänsyn till är kvalitet och användningsområde. Rådfråga alltid en expert om du är osäker.
Vad kostar det per kvadratmeter med Microcement?
Det går inte att ge ett exakt pris per kvadratmeter för microcement eftersom det variera beroende på många olika faktorer. Faktorer som påverkar priset är ytans storlek och komplexitet, läggningsmetod samt tillbehör och utrustning. En ungefärlig uppskattning ligger mellan 500 och 1500 kronor per m2. Det är dock viktigt att notera att priset kan variera mycket beroende på de faktorer som nämnts ovan. Vi lämnar gärna en kostnadsfri offert.
Hur länge håller Microcement?
Microcement är en hållbar beläggning som kan hålla i många år om den behandlas rätt. Det finns en mängd olika faktorer som kan påverka hållbarheten: hur den appliceras, underhåll och belastning. För bästa förutsättningar ska microcement appliceras av professionella yrkespersoner.
Hur lång tid tar det att lägga Microcement?
Tiden det tar att lägga microcement beror på storleken på ytan och komplexiteten i installationen. Generellt sett tar arbetet några dagar.
Här är några steg som ingår i processen:
- Förberedelse av ytan: Rengöring och ta bort eventuella ojämnheter. Slipa ytan, spackla och slipa den igen för att få den jämn och slät.
- Applicering av baslager: Applicera baslager av microcement. Detta kan göras med en spatula eller en trowel beroende på ytan och den önskade finishen.
- Polering och slipning: När baslaget har torkat är det dags att polera och slipa ytan för att få den jämn och glansig. Detta görs med en slipmaskin och olika slipkorn beroende på den önskade finishen.
- Torktid: När ytan är polerad och slipad måste den torka ordentligt innan den kan användas. Torktiden kan variera beroende på luftfuktigheten och temperaturen. Ofta tar det några dagar innan ytan är helt torr.