Ett vanligt missförstånd om fasader är att de målas för estetikens skull. Visst blir de trevligare att titta på då, men det är bara en av anledningarna till att vi vill täcka dem med färg. Allt som sitter utvändigt på huset, det vill säga både fasader och träfönster, har nämligen ett behov av skydd från väder och vind. Det ger fasadmålningen dem. Här beskriver vi på Smetanas Måleri några av de viktigaste grundpelarna inom fasadmålning utomhus.

Om EU-krav och grundfärgens struktur

All färg vi använder följer krav från EU vad gäller miljövänlighet för både produkten i sig och produktionen i fabrikerna. I och med detta har majoriteten av de stora färgfabrikanterna nu börjat göra endast vattenlöslig färg.

“Hur fungerar då detta?”, tänker den kemiintresserade läsaren. Jo, eftersom oljemolekyler är mindre än vattenmolekyler, vilket den kemiintresserade naturligtvis redan hade koll på, så slungas oljemolekylerna i färgen in i vattenmolekyler. Det innebär att färgen är vattenlöslig när den är blöt, men endast fettlöslig när den torkat. Oljemolekylerna är bättre att ha i färgen tack vare att de gör det svårare för fukt och smuts att tränga igenom.

Fasadmålningens fem steg

 1. Ta reda på tidigare färg
  Innan du börjar eller väljer färg bör du först undersöka hur den senaste fasadmålningen gjorts. Kika på gamla fakturor eller prata med din leverantör av fasadfärg för att be dem göra en färganalys om du är osäker. Du bör generellt alltid försöka använda samma produkt som använts tidigare, så länge det inte är nedgången oljefärg. Då kan man använda akrylat. Detta behöver helt enkelt bedömas av ett proffs med mycket erfarenhet. Hör av dig till Smetanas Måleri om du behöver hjälp med detta steg!
 2. Tvätta fasaden innan målning
  Fasadtvätt är ett måste innan du börjar måla. Observera att du dock inte behöver utföra någon tvätt om fasaden ska blästras.

  1. Blöt fasaden.
  2. Applicera tvättmedel (det går att köpa i din färgbutik).
  3. Använd en pumpspruta för att tvätta.
  4. Borsta och skölj bort både tvättmedlet och smuts.

Vi på Smetanas Måleri använder alltid en högtryckstvätt och ser då till att fasaden får torka i cirka två veckor. Glöm heller inte att luftfuktigheten får vara 16% som mest.

3. Skrapa fasaden
Många undrar om man bör tvätta eller skrapa fasaden först, och i den här ordningen gör de professionella målarna på Smetanas det. Att skrapa kan kännas som ett tråkigt arbete, men vill du inte blästra (och då få en grövre struktur i träet) är det ett arbete som gör att fasaden håller och mår bra under lång tid framöver.
4. Grundning
Vi på Smetanas Måleri rekommenderar en helgrundning i de flesta fall, eftersom en oljegrund ger fasaden ett riktigt bra skydd.
5. Dags att måla med toppfärg!
Har du kommit till steg fem är det äntligen dags för att måla fasaden. Här kan vi som tidigare nämnt välja mellan antingen akrylat, en hybridfärg eller en färg som inte innehåller någon olja alls. Vad gäller antal strykningar rekommenderar våra målare två strykningar i de flesta fall, men är fasaden riktad åt norr kan det räcka med bara en strykning på just den sidan.

Fasadmålning i Umeå

Välkommen att kontakta oss på Smetanas Måleri i Umeå för ett kostnadsfritt hembesök och offert av fasadmålning.