Det finns många frågor om hur, när och hur ofta man målar om olika ytor på bästa sätt. Vi på Smetanas Måleri vill dela med oss av vår långa erfarenhet och kunskap. Här svarar vi på några av de vanligaste funderingarna!

Vad händer om man målar på fuktigt trä?

Måla på fuktigt trä är inte att rekommendera eftersom det kan orsaka fläckar och bubblor i målningen. När du målar på ett fuktigt underlag, löses färgen upp av den fuktiga ytan och kan bilda fuktsköldar över målade ytan. De är mycket svåra att få bort och kan orsaka blister i din målning, vilket i förlängningen också kan göra att färgen släpper. Se därför till att trä alltid har max 15% i fuktprocent innan du börjar måla.

Vad händer om man målar när det är för kallt?

Du kan måla när det är kallt, men det kan vara mer utmanande och det är viktigt att förstå några faktorer som kan påverka arbetet innan man börjar. Färgen på både möbler, golv, väggar och fasader kommer torka långsammare i kyligare temperaturer, så du bör planera processen med det i åtanke. Innan du börjar måla, se till att dygnets lägsta temperatur på arbetsområdet är minst 8 grader celsius.

Hur ofta måste man måla om huset?

Hur ofta man ska måla om hus beror på vilken typ av hus du har och under vilken typ av förhållanden det står. För att ge en generell uppskattning kan man säga att om man målar om huset var tionde år bör man använda sig av en målarfirma med god kunskap. Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss på Smetanas Måleri. Vi är verksamma i Umeå med omnejd.

Målningsarbeten möbler

Hur målar man om möbler?

Det finns flera olika sätt att måla om möbler på. Om du bara vill friska upp stilen på dina befintliga möbler kan du använda färgen direkt på dem, efter att ha förbehandlat med eventuell slipning och målartvätt med en pensel eller roller. Detta är ett bra val om du inte vill göra några större förändringar på möblerna, en ändå vill få fram en stor förändring.

Hur ofta ska man måla om med Falu Rödfärg slamfärg?

Det är en svår fråga att svara på, eftersom den beror på ett antal faktorer. Generellt sett kan du dock nog måla om din Falu Rödfärg vart 8:e-10:e år. Detta kommer att säkerställa att färgen förblir levande och inte börjar blekna. Om du märker någon flisning på färgen bör du måla om förr snarare än senare. Det är dock viktigt att inte måla om för ofta. Om färgen inte börjat flisa sig och du målar om ändå kan det orsaka för tjocka färglager, vilket leder till flagning på färgen tidigare än nödvändigt. En annan viktig sak att ha i åtanke är att det beror på vilket väderstreck fasaden ligger på. En sida på en husfasad kan klara sig i över 10 år utan ommålning, medan en sida i ett annat väderstreck kanske behöver målas om efter drygt 5 år.

Hur ofta ska man måla om staket?

Det beror på materialet på staketet. Om du har ett omålat trästaket som är impregnerat är det viktigt att regelbundet olja det, gärna en gång per år, så kommer det att hålla länge. Om du har målade, tryckimpregnerade brädor i staketet är tumregeln att måla om ungefär vart femte år. Har du ett vinylstängsel behöver du inte göra något – vinylen ruttnar eller bleknar inte i solen. Om du har ett metallstängsel måste du då och då belägga det med en rostförebyggande färg eller tätningsmedel.

Hur vet man om något är målat med oljefärg?

För att ta reda på vilken färg en yta är målad med sedan tidigare kan du använda följande knep: slipa ytan med sandpapper. Om färgen löses upp till ”damm” är det en indikation på att det är oljefärg. Ifall färgen däremot fäster på sandpappret bör det vara akrylatfärg.

Är du fortfarande osäker?

Välkommen att kontakta oss på Smetana Måleri. Vi målar om och renoverar i hela Umeå med omnejd.