Tapeten har varit älskad i Europa under flera århundraden. I Sverige började de tillverkas redan på 1700-talet. Under årens lopp har flera frågor om tapeter uppkommit. Här svarar experterna på Smetanas Måleri på några av dem!

Hur mycket tapet behövs för ett rum?

Det beror naturligtvis på storleken på rummet som ska tapetseras, både höjden och bredden. Så fort du mätt rummet är det faktiskt relativt enkelt att beräkna hur många tapetrullar du behöver. Är det mönsterpassning på tapeten går det oftast 3 våder/rulle annars 4 våder/rulle.

De flesta stora tapetleverantörer har en så kallad tapetkalkylator eller tapeträknare online. Det enda du behöver göra då är att gå in på deras hemsida, skriva in dina mått och måttet på tapetrullen och vips så vet du hur mycket tapet du behöver införskaffa. Kalkylatorn tar hänsyn till om tapeten ska mönsterpassas eller ej.

Bra att veta är att standardmåttet för tapetrullens bredd idag är 53 cm. Vissa leverantörers produkter kan ha andra mått.

Hur tar man bort tapet som är gammal?

Det finns flera olika sätt att ta bort tapet på. Några viktiga saker att tänka på är att försöka ta reda på vilken typ av tapet det är samt att skydda väggar och golv innan du påbörjar arbetet. 

En skrapa är bra att ha för att få bort de flesta tapeter, och vissa tapeter kan till och med behöva mjukas upp med hjälp av en elektrisk ångare eller varmt vatten och lite diskmedel.

Är du dock det minsta osäker på hur du ska få bort tapeten på ett så skonsamt sätt för väggarna som möjligt rekommenderar vi alltid att du tar kontakt med professionella tapetserare. Vi på Smetanas Måleri har tapetserat i flera generationer och sitter på all erfarenhet för att få ett perfekt resultat. 

Vad är non woven-tapet?

Non woven-tapeter är en form av tapet som är tillverkad av en blandning av cellulosa, d.v.s. konstfibrer. Dess materialblandning gör den styvare än papperstapeter, vilket i praktiken innebär att den lättare kan användas på väggar med befintliga mönster och andra sorters mer krävande underlag. 

Non woven-tapeten har flera fördelar: de är lätta att sätta upp då den inte kräver något förarbetet i form av svällning eller förklistring, den krymper eller sväller inte utan har en relativt beständig form och är tack vare dess tjocklek inte skör. 

Vad är EasyUp-tapet?

EasyUp är en typ av non woven-tapet som gör det enklare för dig att sätta upp och ta ner tapeten. Detta är ett bra alternativ om du inte vill lägga mycket tid på att sätta upp din tapet eller om du vill kunna byta ut den. Dessutom blir resultatet ofta bra med snygga skarvar då tapeten sätts upp kant i kant istället för överlappande. EasyUp-tapeter kommer vanligtvis i rullar som mäter ungefär 10 meter.

Hur får man bort fettfläckar från tapeten?

Det beror på vilken typ av tapet det gäller. Ett sätt att göra det på för vinyltapeter och flocktapeter är att blanda en del diskmedel med två delar varmt vatten. Använd en trasa eller svamp för att applicera blandningen på fläcken och torka sedan området. Du kan behöva upprepa denna process några gånger för att ska försvinna fläcken helt.

När du har att göra med någon typ av rengöringsmedel eller fläckborttagningsmedel är det alltid bäst att testa det på ett mindre område av tapeten som inte är särskilt synligt först, för att säkerställa att det inte skadar eller missfärgar den på något sätt.

Har du däremot en papperstapet bör du undvika att använda vatten. Om det är möjligt kan du försöka skrapa bort fläcken. Ett mer skonsamt sätt är dock att använda någon form av pulver, t.ex. babypuder, att torka upp fettet med. Dammsug sedan upp resterna av pulvret.